Οι διαδικασίες για την υποβολή του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δελτίου αρχίζουν την Παρασκευή 21 Ιουνίου και λήγουν την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019.

Όσοι συμμετείχατε φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, κι όσοι συμμετείχατε τελευταία φορά το 2017 ή το 2018 και θέλετε να διεκδικήσετε την εισαγωγή σας στην τριτοβάθμια με το 10%, θα πρέπει να περάσετε από το σχολείο για να ορίσετε τον κωδικό πρόσβασης (password) που θα χρησιμοποιήσετε στο σύστημα ηλεκτρονικού μηχανογραφικού (ως όνομα χρήστη (username) θα χρησιμοποιήσετε τον 8ψήφιο κωδικό υποψηφίου). Το password το ορίζετε εσείς, δεν σας το δίνουμε εμείς. Θα πρέπει  λοιπόν να σκεφτείτε ένα καλό password και να περάσετε από την Παρασκευή 21/6/2019 μέχρι την Παρασκευή 28/6/2019, 9.00-13.00.

Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορείτε να επισκέπτεστε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετάτε το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνετε κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσετε το τελικό σας μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Δευτέρα 15-7-2019. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσετε ή/και να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να δείτε τις τελικές προτιμήσεις σας.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Χωρίς οριστικοποιημένο μηχανογραφικό δεν περνάει κανέναςι πουθενά ακόμα κι αν έχει γράψει καλά. Αν δεν οριστικοποιήσει κάποιος το μηχανογραφικό του, είναι σα να μην έχει δηλώσει καμία προτίμηση.

Για να ορίσετε τον κωδικό θα πρέπει να έρθετε αυτοπροσώπως. Αν δεν μπορείτε, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσετε κάποιον (επίσημα, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής της εξουσιοδότησης από ΚΕΠ).

Όσοι συμμετείχατε φέτος στις πανελλαδικές, δεν χρειάζεται να έχετε κάτι μαζί σας όταν θα έρθετε για τον κωδικό.

Όσοι θα κάνετε μηχανογραφικό για το 10%, θα πρέπει όταν θα έρθετε για τον κωδικό να έχετε μαζί σας την πιο πρόσφατη βεβαίωση συμμετοχής στις εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για το 10% των θέσεων υπάρχουν δύο ξεχωριστά μηχανογραφικά δελτία:

- ένα για τους υποψηφίους έτους 2017 με 5 επιστημονικά πεδία και 

- ένα για τους υποψηφίους έτους 2018 με 4 επιστημονικά πεδία (ίδιο με τους φετινούς υποψηφίους του 2019).

Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Όσοι υποψήφιοι είχαν συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 ή του 2018 δεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι φέτος για το 10% των θέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο 21 Ιουνίου με 15 Ιουλίου 2019.

Να διαβάσετε οπωσδήποτε τις οδηγίες που βρίσκονται εδώ κι εδώ.

Μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρη την εγκύκλιο για το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό που βρίσκεται εδώ.